Ce înseamnă simbolurile înscrise pe produsele cosmetice și de machiaj

Prima regulă de cumpărare a produselor cosmetice este că nu ignorăm etichetele produsului. Învățarea unor modalități adecvate de a alege cosmeticele este importantă pentru bunăstarea pielii și poate contribui în mare măsură la o calitate superioară a vieții. Sunt puține persoane care citesc eticheta înainte de a cumpăra un produs de machiaj și sunt și mai puține care înțeleg ce înseamnă misterioasele coduri și pictograme înscrise acolo. Și nu e de mirare că e atât de ignorat acest aspect pentru că nu există o explicație clară sau un ghid oferit cu produsul iar cercetarea trebuie să o faci tu, cu timpul și resursele tale.

Acum câțiva ani am început să studiez ce conțin produsele de machiaj, unde sunt fabricate și cum sunt testate.

Toate aceste informații au fost ascunse la vedere în toți acești ani și pur și simplu nu știam cum să le descifrez!

Am început să selectez branduri preferate în funcție de noile mele descoperiri și am eliminat criteriul „nou și strălucitor” din procesul de cumpărare, gravitând mai degrabă către sursa ingredientelor și filosofia brandului. Credeți-mă, o campanie publicitară glamour poate ascunde multe din „păcatele” de pe etichetă, e datoria și răsplata noastră să nu ne lăsăm păcălite!

Hai să vedem cu ce avem de-a face.

Durata de valabilitate la raft

În primul rând, trebuie să știm că orice produs are o durată maximă de viață, la raft, adică chiar și sigilat. De exemplu, fardurile de acum 10 ani, chiar intacte, nu mai au garanția siguranței de folosire, chiar dacă arată la fel.

Simbolurile

Acum, să descifrăm simbolurile de pe ambalaj.

Ce înseamnă?

Pictograma  indică perioada de valabilitate după deschidere, care vă spune cât timp produsul va rămâne bun după ce ambalajul este desigilat. Perioada de timp este aproape întotdeauna afișată în luni și apare ca un număr (de obicei între 3 și 36) urmat de litera „m”, fie în interiorul borcanului, fie lângă el.

Dacă produsul are o durată de valabilitate la raft de 30 de luni sau mai mult atunci „Perioada de timp după deschidere” este întotdeauna înscrisă pe ambalaj.

Ce înseamnă?

Clepsidra parțial colorată simbolizează data până la care produsul este garantat că poate fi folosit în siguranță, sigilat sau desigilat. De obicei prezența clepsidrei este însoțită de un înscrierea pe laterala produsului a datei respective și lotul de fabricație. Este ceea ce noi numim „A se folosi înainte de data înscrisă pe ambalaj.”

Clepsidra apare  pe orice produs cosmetic care are o durată de viață la raft mai mică de 30 de luni.

Ce înseamnă?

Est o stilizare a simbolului japonez ying-yang și indică faptul că producătorul acestui produs plătește o organizație de recuperare și reciclare pentru a supraveghea gestionarea ecologică responsabilă a deșeurilor de ambalaje.

Important de știut că această pictogramă nu este un simbol universal pentru reciclare, de aceea nici nu este folosit în întreaga lume. Într-un fel, acest simbol asigură consumatorul că compania a contribuit financiar la reciclarea acestui ambalaj.

Ce înseamnă?

Triunghiul format din 3 săgeți și numere de la 1 la 7 sunt elementele componente ale noului sistem de codificare pentru reciclarea ambalajului. Sunt relevante pentru țările care prețuiesc și obișnuisc să recicleze colectiv, nu doar plastic separat ci diferite tipuri de plastic separate între ele.

Ce înseamnă?

Simbolul „e” este indicat dacă produsul este umplut în conformitate cu „sistemul mediu de umplere” care este definit în legislația privind greutățile și măsurile. Se aplică produselor fabricate în EU și practic spune doar că conținutul respectă gramajul afișat.

Ce înseamnă?

Acest simbol apare atunci când informațiile necesare nu încap toate pe eticheta unui recipient, ceea ce se întâmplă destul de des cu pachete de produse cosmetice mai mici. Instrucțiunile și lista ingredientelor, în special, se găsește fie într-un pliant atașat produsului fie poate obținută separat de la furnizor sau producător.

Ce înseamnă?

Simbolurile acestea sunt destul de clare, cel puțin mult mai ușor de identificat intuitiv. Înseamnă că produsele cosmetice sunt certificate organic și natural garantează originea ingredientelor naturale și o compoziție fără substanțe chimice nocive pentru sănătate. Printre entitățile care certifică aceste produse se numără Ecocert, Cosmebio, Asociația solurilor, Guvernul australian, BDIH, BioGro, NPA, printre altele.

Cosmeticele naturale vor avea întotdeauna cel puțin o certificare de acest tip iar lipsa simbolului este un indiciu puternic că nu sunt cosmetice naturale/organice, indiferent ce susține producătorul.

Ce înseamnă?

Nu e nici un mister, e vorba de simboluri care indică mai degrabă moralitatea brandului pe care am ales să-l susținem prin produsul cumpărat.

O nouă adiție este produsul vegan, care se aplică inclusiv pensulelor de machiaj.  Cel mai căutat simbol este cel cu iepurașul care indică faptul că produsele nu au fost testate pe animale în nicio fază a producției. Cât de mult sau puțin ne afecteză în luarea deciziei este o alegere personală și intim legată de propriile valori.

În loc de concluzie

Scopul acestui mic studiu este să fim informați, să știm unde să căutăm, să trăim în concordanță cu sistemul nostru de valori în toate aspectele vieții dar mai ales să fim alerte și conștiente de indulgența noastră când ne lăsăm seduse de culorile și promisiunea unui ruj.

Nu uitați că putem prelungi sau scurta valabilitatea cosmeticelor (link către articol) prin felul în care le folosim.

Sper să vă fie de folos. Pe curând!