Cum să prelungim valabilitatea produselor de machiaj

Majoritatea produselor cosmetice și de machiaj au înscris pe ambalaj termenul de valabilitate sau data la care expiră. Aceasta este valabilitatea indicată de producător, raportat la proprile teste și în condiții ideale de păstrare. Am scris aici un articol despre ce înseamnă simbolurile de pe etichetă.

Dar sunt mulți factori care influențează durata de viață a unui produs, în bine sau rău, așa că e bine să știm ce putem face să o prelungim.

În primul rând, trebuie să știm că orice produs are o durată maximă de viață, la raft, adică chiar și sigilat. Apoi, fiecare produs are înscris pe ambalaj un simbol care arată specificul valabilității acelui produs. Am scris în acest articol despre pictogramele produselor cosmetice și ce înseamnă fiecare.

În plus, când simbolul s-a șters sau nu mai avem ambalajul original, sunt câteva reguli care ne pot ajuta să ținem evidența.

Mai jos sunt 5 modalități prin care noi, consumatorii, putem prelungi valabilitatea produsului de machiaj astfel încât să ne bucurăm cât mai mult timp de ele, în siguranță.

Păstrare în loc uscat

Cel mai des aflu de la clientele mele că țin produsele de machiaj în baie, pentru că este la îndemână dimineața și nici nu stau răspândite prin casă. Problema este umezeala din baie, mai ales dacă produsele sunt lăsate deschise sau expuse aburilor de la duș. Cel mai bine ar fi să stea în dormitor dar dacă vrem neapărat să le ținem în baie atunci recomand să fie tot timpul într-o geantă sau o cutie de plastic.

Pensule de machiaj curate

Nu cunosc femeie care se machiază și care să nu aibă cel puțin o pensulă în trusă! Pensulele, burețeii, pufurile de pudră, toate sunt folosite pentru aplicarea machiajului, deci tot ce se află pe acestea va fi transferat atât pe produsul din recipient cât și pe fața noastră.

Un trend foarte drag multor femei este să aibă toate pensulele de machiaj într-un borcan frumos, expuse la oglindă din dormitor sau, mai rău, în baie.

Obiceiul acesta expune pensulele la praful din camera, care  în funcție de unde locuiești conține cantități mici de polen de plante, fire de păr uman și animal, fibre textile, fibre de hârtie, minerale din sol în aer liber, celule pielii umane, particule meteorite arse și multe alte materiale care pot fi găsite în mediul local (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Dust).

Preferabil este să păstrăm pensulele și celălalte ustensile cosmetice și de machiaj închise într-o geantă sau cutie de plastic și să le curățăm periodic. Sau să folosim mai des degetele, eu le prefer de cele mai multe ori.

Mini trusa de machiaj la birou

Ne place să avem trusa de machiaj cu noi la birou și o ținem în geantă săptămâni în șir. Cunosc femei care au genți foarte generoase și poartă în permanență o selecție de fonduri de ten, rujuri și creioane dermatografice. Produsele stau înghesuite în geantă, lovindu-se mereu de chei, agende, pantofi de schimb, jucăria copilului  și celălalte obiecte care ne ajută să facem față zilei cu brio. Singura problemă este șocul mecanic la care sunt expuse, care pot distruge ambalajul sau chiar deterioara produsul. Cele mai frecvente accidente sunt: pudra spartă, creion cu capacul pierdut, rujul cu tubul crăpat. Sună cunoscut?

Soluția alternativă este să lăsăm câteva produse de machiaj la birou și să purtăm cu noi doar strictul necesar pentru retuș, dar mai ales să nu uităm de ele în geantă zile la rând.

Ferite de căldură și îngheț

Aici nu e mult de zis, decât un sfat: Nu lăsați produse de machiaj în mașină, mai ales vara.

Nu știm la ce condiții de temperatură au fost testate produsele de către compania producătoare și nici cum se modifică compoziția chimică prin expunere la căldură excesivă. Trebuie să ferim de temeperaturi ridicate  mai ales produsele cremoase cum sunt fondul de ten, corectoarele, rujurile și tușul de ochi lichid, deoarece sunt cele mai predispuse la infestarea cu bacterii.

Dacă temperatura ambientală este prea ridicată unde locuiți, atunci e bine să păstrați produsele și cremele de îngrijire a feței în frigider sau într-o geanță care izolează termic, cum sunt cele pentru plajă.

Uz personal și exclusiv

Am convingerea că ne facem singure probleme prin faptul că împărțim trusa de machiaj cu familia și prietenele. Și nu ar fi nimic rău dacă am curăța pensulele cu aceeași seriozitate și rigurozitate cu care un makeup artist profesionist își dezinfectează uneltele de lucru după FIECARE clientă.

Sincer, ar  fi o mare bătaie de cap pentru noi și disproporționat de multă muncă suplimentară. De aceea subliniez să nu împărțiți trusa, mai ales produsele cremoase care intră în contact direct cu părțile umede ale feței: mascara (rimelul), rujul, creionul de ochi. Se vor contamina cu secrețiile altcuiva!

În schimb, fondul de ten aplicat direct din recipient, fardurile pudră de ochi și față, acestea pot fi împărțite atâta timp cât uneltele cu care sunt aplicate sunt igienizate. Chiar și rujul poate fi împărțit dacă se aplică cu o pensulă, unde mai pui că e mai precisă aplicare decât direct din tub.

Nu în ultimul rând, e bine de știut că produsele cosmetice naturale (eco, bio, organice sau cum le numim în mod uzual) au o valabilitate intrisecă mai mică decât cele convenționale pentru că lipsesc sau au mai mai puțini conservanți.

Eu atât am avut de spus dar sunt curioasă dacă voi aveți alte recomandări sau obiceiuri bune prin care prelungiți durata de valabilitate a produselor de machiaj. Pe curând!