Pledoarie pentru machiaj

6 motive pentru care machiajul face parte din garderoba unei femei.

De ce să porți machiaj? De ce să faci efortul de a aplica diverse culori și texturi pe față, mai ales în fiecare zi? De ce să te trezești dimineața cu 15 minute mai devreme dintr-un somn și așa ciopârțit, numai ca să stai nas în nas cu tine în oglindă?

Nu trebuie, chiar deloc. Dar vreau să îți spun de ce se machiază alte femei.

de ce sa ne machiem
 • Machiajul e distractiv

  În adolescență, să ne machiem este un experiment distractiv, colorat, uneori de transformare în persoana sau personajul pe care îl admirăm. Nimic nu se compară cu puterea liniei de tuș turcoaz și buze roz neon sau tone de mascara asortate cu obraji palizi și ruj vișiniu! E o explozie de energie și culoare în fiecare machiaj îndrăzneț pe care îl născocim.

 • Machiajul feței este o formă de artă

  Machiajul e liberator și ajută un spirit artistic să se exprime și să-și exploreze creativitatea. Fiecare zi e o șansă nouă pentru a realiza o capodoperă și nu există greșeli ireversibile în machiaj pentru că poți oricând să ștergi și să o iei de la capăt.

 • Machiajul are rol corector

  Nu putem netezi un ten acneic, nu putem scurta un nas și nu putem scoate ochii din orbite dar putem folosi machiajul pentru a crea iluzia optică cum că tenul este neted, nasul este mai scurt și ochii mai proemineți. Cunoașterea tehnicile potrivite pentru a corecta imperfecțiunile propriei fețe este cel mai frumos cadou pe care o femeie și-l poate face ei însăși. Va schimba felul în care arată, ceea ce va influența cum se simte, care se traduce în încredere în sine, în viață, în viitor. O ajută să fi o prezență mai agreabilă pentru cei cu care interacționează, ceea ce poate schimba radical rezultatul unui interviu de serviciu sau o întâlnire amoroasă. Nu înseamnă că este o femeie vanitoasă, ci practică.

 • Machiajul poate fi transformațional

  Machiajul ales completează o imagine pe care vrem să o obținem. Și adulții sunt jucăuși și vor să împrumute din stilul idolilor lor, fie din viața reală sau din reviste. Uneori suntem un personaj rusesc cu obrajii trandafirii și cărare pe mijloc, iar alteori vrem sclipirea bronzată a lui Jeniffer Lopez, sau suntem invitați la o petrecere tematică și vrem să recreăm atmosfera anilor ’20, cu tot arsenalul de blucle la baza gâtului și sprâncene descendente.

 • Machiajul ales este o declarație de stil

  Machiajul pe care o femeie îl alege dezvăluie o parte din personalitatea și stilul ei (de viață, de modă, de gândire), uneori chiar mai mult decât ar putea să destăinuie în cuvinte. Unele femei adoptă un machiaj subtil și natural, în tonuri și culori neutre, pentru care linia de tuș cu codiță este o extravaganță. Altele sunt mult mai îndrăznețe, poartă un machiaj de tip ”smokey-eyes” violet în mijlocul zilei și roșu flamboiant pe buze, sau sclipici pe pleoape și buze lucioase. Este un fel de confesiune mută dar evidentă, disponibilă oricui are curiozitatea și mai ales interesul să o deslușească.

 • Machiajul are efect terapeutic

  Ne face mai sigure pe noi. Nu înseamnă că fără machiaj o femeie este neatrăgătoare prin definiție, dar machiajul potrivit aduce imboldul de încredere de care avem nevoie din când în când. Ne ajută să ne simțim seducătoare și (trebuie să recunoaștem că) bărbații sunt receptivi la această schimbare.

La sfârșitul zilei, poartă machiajul cu care te simți confortabil și care îți face plăcere.

Așadar, nu trebuie să porți machiaj dacă nu vrei și mai ales nu trebuie să te machiezi sub presiunea faptului că toată lumea se machiază sau că ai ajuns la vârsta la care ar fi necesar să începi și tu să te machiezi. Machiază-te pentru că vrei. Machiază-te ca o formă de exprimare a creativității și a personalității tale.

Închei cu vorbele preferate ale unei femei mai înțelepte decât mine:
”Nu trebuie să fii frumușică. Nu datorezi asta nimănui: nici iubitului/soțului/partenerului, nici colegilor de serviciu și în special niciunui bărbat aleatoriu care îți iese în cale. Nu o datorezi nici mamei, nici copiilor tăi. Nu o datorezi civilizației în general. Să fii frumușică nu e o chirie pe care să o plătești pentru că ești femeie.” (Diana Vreeland)

Tu te machiezi? În fiecare zi sau doar la ocazii speciale?